Zsirsavak kapszulázott fókaolajban. Legjelentősebb, hosszabitott láncú Omega-3 zsirsavak a következők:
- eicosapentaenoic sav (EPA, 20:5 n-3)
- dokozahexaénsav (DHA, 22:6 n-3)
- docosapentaenoic sav (DPA, 22:5 n-3)
A zsirsavak egyszerű lipidek, amelyekből trigliceridek szintetizálódnak. A zsirsavak kétfélék: telitett zsirsavak (palmitinsav, sztearinsav stb.) amelyek inkább az állati zsirokban találhatóak és telitetlen zsirsavak (olajsav, linolsav stb.).
Az EPA-nak a dolga, hogy megnövelje a véráramlást. Az EPA olaj megakadályozza a vérsejtek csomósodását annak érdekében, hogy vérrögöket formáljanak, amelyek leblokkálhatják az artériákat. Az EPA olajnak még olyan képessége is van, hogy teljesen lecsökkentsék a triglicerideket és a koleszterolt a nyirokból, valamint megnövelje a pozitív összetételét a koleszterolnak (nagy sűrűsségű lipoproteinek – HDL). Ez az olaj úgy hat, mint egy fagyás elleni szer („anti-freeze”), megakadályozza a halak testének alacsony hőmérsékleteken a megmerevedését. Tehát, ha minnél hidegebb a környezet ahol a halak élnek, annál hasznosabb az olaj tartalmuk, az EPA érték pedig annál nagyobb. Nagyjából mindegyik halfajtának megvan ez a tulajdonsága, de leginkább a következő hal fajtáknál: lazac, makro, tőkehal, hering, hadok, pisztráng, fehérhúsú hal, osztriga és tintahal, és az állatvilágból a fóka és a bálna, ezek mind gazdagok Omega 3 forrásokban.
Túl sok telitett zsirsav fogyasztása érelmeszesedéshez (atherosclerozis-hoz), sziv- és érrendszeri betegségekhez vezet. Az eszkimók, akik sok fókaolajat fogyasztanak, amely gazdag telitetlen zsirsavakban, náluk ritkán tapasztaltak érelmeszesedést. Érdemes megjegyezni, hogy mig az eszkimók étrendje több mint 13% Omega-3 zsirsavat tartalmaz (telitetlen zsirsavak, hosszú szénatom lánccal, többsége fókaolajból), a dánoké csak 0,84%-ot tartalmaz. Azok az eszkimók, akik több fóka húst fogyasztanak, a miokardiális infarktus előfordulása körülbelül 400-szor alacsonyabb, mint a civilizált társadalomban. Továbbá, ugyancsak az eszkimóknál, a rákos megbetegedések előfordulási aránya igen alacsony.
A fóka, nagy számban, Észak-Kanadában él, különösen a Terra Nova & Labrador tartományban. Dr. Cosmas átlal végzett kutatások kimutatták a fók olaj magasabbrendüségét a halolajhoz viszonyitva. A legközelebb ami a fókaolajhoz áll az az oceáni vadlazac olaj. Azonban, újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy mig a halolajak hamar oxidálódnak, a bálna- és fókaolaj ellenáll az oxidálásnak, igy megörzi tulajdonságait, beleértve az EPA / DHA hatékonyságát és arányát. Az Omega 3 (n-3 PUFA) észterezve van a fókaolajban. Ez az olaj felszivódása sokkal nagyobb más forrásból származó Omega-3-akhoz viszonyitva.
Ottawa-ban tartott Nemzetközi Konferenciában (7-8 június 2004), ahol a fókaolajat tartalmazó termékekről volt szó és ahol azt mondták, hogy a fókaolaj gazdag dokozapentaénsav-ban (DPA), mely nem található a halolajban, de ha mégis van akkor nincs elegendő mennyiségben.
Számos más tanulmány is kimutatta a fókaolaj hatékonyságát érelmeszesedésben, cukorbetegségben, magas koleszterinszintben stb. Egy másik tanulmány kimutatta a fókaolaj, vadlazac olajjal vagy vadon elő halakból származó Omega-3 olajjal (makrélából, szardiniából, ashoa-ból) való kombinálásának hatékonyságát a cukorbetgség és az atherosclerosis kezelésében is.
Az Omega 3 fókaolaj a következő esetekben ajánlott