Elkelt

  L-glutamin (szabad formájú) – egy ultra tiszta aminosav

  0 hozzászólás
  0 out of 5

  17.00 

  ÚJ - AZ ÁR EURÓBAN JELENIK MEG, DE FORINTBAN IS FIZETHET!

  Nincs készleten

  Leírás

  Nagyon fontos

  Annak érdekében, hogy egy amminósav biokompatibilis legyen, szabad formája kell legyen és ebben az esetben meg kell jelenjen előtte az “L” betű, például L-glutamin nem csak glutamin. Kötött formában gyakorlatilag használhatatlan, mert a szervezet nem tudja felszívni és feldolgozni.

  A glutamin az egyik leggyakoribb amminósav a szervezetben, és legnagyobb része az izmokban van elraktározva, de fellelhető az agyban, a tüdőben, a vérben és a májban is. Egy nem létfontosságú amminósav, mivel a szervezet elő tudja állítani más amminósavakból is így például glutaminsavból, viszont létfontosságúnak is tekinthető abból a szempontból, hogy például stresszhelyzetben (ennek minősül az intenzív testedzés is) a szervezet nem képes elegendő glutamint előállítani.

  A vékonybél, a máj és az immunrendszer sejtjei nagy glutaminfogyasztók, hiszen ezt használják energiaforrásként.

  A sportolók esetében azért ajánlott a glutamin kiegészítők használata, mivel kutatások bebizonyították, hogy megelőzi a izomtömeg katabólizálását, elősegíti a proteinek szintézisét, növeli a glikogén elraktározását, segíti a megterhelést követő regenerálódási folyamatokat és serkenti a immunrendszer funkcióit. Stresszhelyzetben megállapítható a plazmatikus glutamin szintjének csökkenése. A nagyon intenzív edzésekkor az izmok glutamint szabadítanak fel a vérben, kimerítve a glutamintartalékokat akár 35%-ig. Ebben az esetben az izmok katabólikus állapotba kerülnek, ami azt jelenti, hogy az izmok proteinjei károsodnak (erre egy másik magyarázat lehet az, hogy a szervezet egyéb sejtjeinek van szüksége a glutaminra).

  A bukaresti Nemzeti Sportorvosi Intézet által készített kutatás, amelyet a Nemzeti Sportorvosi Konerencián mutattak be 2005 októberében, figyelemmel követte 12 héten át a biokémiai és gunkcionális paraméterek változását intenzív testedzés és glutamin adagolás mellett. A kutatás során 20 aerobik-gimnasztikát végző sportolót vizsgáltak, amelyek átlagéletkora 20 év volt. A csoportot két részre osztották, az első csoporttal gyümölcslevet itattak, amelybe glutamint kevertek (1g/1kg/test/nap), a másik csoporttal viszont csupán egyszerű gyümölcslevet itattak. Mind a két csoport ugyan olyan testedzést végzett és ugyanolyan étrenden volt. A kutatók több paramétert vizsgáltak: creatinkineáz (CK), lacticdehidrogenézis (LDH), izomtónus, EMG (electromiográfia), növekedési hormon (GH), Kortizol, TSH.

  Annak a csoportnak az esetében, akik glutamint kaptak, megfigyelték a CK és LDH enzimek csökkenését az edzés után és az izomaktivitás megnövekedését. Egyes sportolónál megfigyelték az izomtónus csökkenését, ami azt jelenti, hogy az edzést követően jobban fejlődtek. A kontrollcsoport esetében nem figyeltek meg ehez hasonló változásokat.

  Annál a csoportnál, amely glutamint kapott megfigyelhették a neuromuszkuláris tényezők funkcionális javulását: az izomösszehúzódás erejének növekedését és az összehúzódás időbeli tartamának a növekedését. Ugyanakkor megfigyelték a GH szint növekedését is.

  Az INMS kutatóinak végkövetkeztetése az, hogy a glutamin alkalmazása jó hatással van mind a testedzést megelőző felkészülés szempontjából, mind a testi megerőltetést követő regenerálódásban. A glutamin használata nem csak az aerob sportok terén jár ezzel az eredménnyel, hanem az olyan anaerob sportok esetében is, mint a kulturizmus, ezért ajánlott azoknak a személyeknek is, akik erőedzéseken vesznek részt.

  Rendkívül fontos, hogy az L-glutamin szabad formában legyen, hiszen csak így képes azt a szervezet felhasználni.

  ÖSSZETÉTELE

  L-glutamin (szabad formában)500 mg

  Használat

  Az ajánlott adagolás

  • Az egészség fenntartása érdekében: 1 kapszula napi két alkalommal (2 kapszula naponta).
  • Sportolók esetében: tetszés szerint vagy az orvos utasításait követve.

  • Vegye fel a kapcsolatot szakorvosunkkal, egyéni kezelés érdekében


  Mások a következőket is megvásárolták...

  *Az eredmények személyenként változhatnak, nem feltétlenül szükséges elérni az oldalon igérteket, illetve azon eredményeket, amelyeket más személyek említettek ajánlóleveleikben.