Dr. Hyman Mark „szuper molekulának” vagy „minden antioxidánsok anyukájának” nevezte el a glutathiont, amely napjaink legtöbbet tárgyalt témája mindkét területen, úgy a természet gyógyászatban mint az orvosi körökben. Több mint 117.000 tudományos cikk foglalkozott ezzel a molekulával és most a szakértők elismerik – tudomásul veszik, hogy az emberek riasztó mértekben glutathion hiánnyal rendelkeznek.
A glutathion hiány a következőhöz vezet:
- fokozott oxidativ stressz;
- csökken a máj és a sejtek méregtelenitő kapacitása;
- a méreganyagok és a nehézfémek felhalmozódása a szervezetben;
- a DNS javitásának képtelensége;
- pro-rákkeltő sejtek mutációja;
- alacsony mennyiségű oxigén és tápanyagok a sejtekben;
- legyengült sejtmembrán és a sejt esetleges elhalalozása;
- felgyorsul az öregedési folyamat.
Ezek a folyamatok közvetlenül befolyásolják az immunrendszer állapotát és gyakran a betegségek megjelenésének vagy a betegségek súlyosbodásának fő oka.
Az alacsony glutathion szint azt is jelenti, hogy az előirt orvosi kezelések, ahelyett, hogy segitsenek, súlyosbitják a helyzetet, mivel a szintetikus gyógyszerek hatására továbbra is csökken a glutathion szintje. Tudományos kutatások során megállapitották, hogy a glutathion szintek megmutatják, hogy a rákos betegek milyen jól és mennyire tudják elviselni a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásáit.
A glutathion fontos szerepet játszik az epehólyag egészségében, segiti a májat a zsir méregtelenitésében, mielőtt az epe kiömlene, ami csökkenti a stresszt az epehólyagban.
Kutatások kimutatták, hogy szinte az összes krónikus betegséget a glutation hiányossága jellemzi: Alzheimer-kór, Parkinson-kór, asztma, minden rákos megbetegedés, szürkehályog, makula degeneráció, glaukóma, krónikus fáradtság szindróma, cukorbetegség, autoimmun betegségek, vese-, tüdő-, szív- és emésztőrendszer betegségek, fibromyalgia, influenza és megfázás, perifériás neuropátia, májgyulladás, Sclerosis Multiplex, görcsrohamok, bőr rendellenességek, daganatok, autizmus spektrum zavarok, és sok más. A glutathion hiány káros hatásai miatt, elnevezték „szuper-molekulának”.
Azok az emeberek akik egészségesnek tartják magukat, náluk is előfordulhat az alacsony glutathion szint. Ennek fő oka, elsősorban az életkor, mivel a glutation termelése a sejtekben természetes módon csökken, 20 éves kor után, átlagban 10%-al évtizedenként. Másodsorban, minden nap, mindannyian ki vagyunk téve a környezet szennyeződésnek, kipufogó gázoknak, virusoknak, olyan otthoni főzött táplálékoknak, amelyek nem tartalmazzák a 7-9 napi ajánlott adag tápanyagokat, vagyis gyümölcsöket és zöldségeket. Egy ilyen stilusú élet, végül egy bizonyos fokú glutathion hiányhoz vezet.
A tünetek lehetnek:
- fejfájás;
- szédülés;
- gyengeség / erőtlenség;
- ‘ködös” agy;
- izületi fájdalom;
- bőrkiütés;
- száraz bőr;
- alvás zavarok;
- depresszió;
- gyakori baktériális vagy virusos fertőzések;
- fokozatos kialakulása súlyos egészségügyi problémáknak, beleértve a metabolikus szidrómát is.
Az egészséges személyek lehetséges, hogy nem veszik észre a glutathion szint növekedése után való azonnali eredményeket. Azonban javulást tapasztalhatnak az energia szintben, az agy-elme tisztaságában, javul az alvás és a közérzeti hangulat és észlelhető lesz; csökken az influenza, megfázás, vagy más báktérális vagy virusos jellegű betegségek megjelenése. Ennek oka az, hogy a glutation erősiti az immunrendszert és mély hatása van a limfocita funkciójára, növelvén úgy a velünk született, mint a megszerzett immunitást. Más szóval, hathat úgy is mint egy antibiotikum vagy mint egy oltóanyag. Ezenkivül védelmet nyújt rákkeltő elemek megjelenésével szemben.
A piacon számos glutation táplálék-kiegészitő létezik, beleértve a „csökkentett” formáját is. A probléma az, hogy a szájon keresztül fogyasztott glutathion szisztémás biohasznosulása gyenge, mert a glutathion molekula egy tri-peptid és amely egy specifikus hordozót igényel a sejtmembránig, amely vagy nem megfelelő mennyiségben létezik vagy teljesen hiányzik a rendszerből. Még akkor is, ha nagy adagban van haználva a csökkentett glutathion, 3 gramm/nap, nagyon kis mennyiség jut el a májba, ahol feldolgozható és továbbadható a sejtekbe.
Egy hatékonyabb módszer a glutathion koncentrációjának növeléséhez a szervezetben, hogy biztositsa a glutathion aminosavak perkuzorjait Cisztein, Glicin, Glutaminsav és Glutamin formában. Mindezeket átveszi a máj, ahol tri-peptid Glicid-é lesznek átdolgozva. De abban az esetben, ha a máj károsodott, ezekből a perkuzorokból nem képes előállitani elegendő glutathiont. Ezért a Hepatothione termék egy kiegészitő folymatot nyújt az endogén glutathion termeléséhez közvetlenül a bélrendszerben, egy molekuláris erjedés eljárás által, felhasználva egy ritka probiotikus baktérium fajt, a Lactobacillus fermentum-ot. Ez kazeinnel és fehérjével táplálkozik, amelyek nem pasztőrözött tej koncentratumból származnak, termeli az endogén glutathiont, amely a májba és a szervezet többi részébe továbbitódik egy hordozó, mint például a zselésitett chitosan által. Ezen glutathion formája 100%-ban összeegyeztethető bármilyen állatfajjal, beleértve az embert is és azonnal bio-elérhetővé vállik.