Home / Egészséges élet / A trópusi ázsiából eredő Holy Basil – szent bazsalikom

A trópusi ázsiából eredő Holy Basil – szent bazsalikom

Szent  Bazsalikom (Holy Basil), más néven „Tulsi”, a trópusi Ázsiából származik és habár az europai orvostudományban viszonylag új, Indiában több mint 3000 éve termesztik és használják gyógyászati célokra.

Kutatások során nyert adatok kimutatták a Szent Bazsalikom széles körű terápiás előnyeit, közülük sok azt sugallja, hogy hatásos védelmet nyújt a modern világ gyakori egészségügyi problémái ellen.

ÖREGEDÉS ELLEN

Számos tanulmányban kimutatták a gyulladásgátló és az antioxidáns tulajdonságait. Az eugenol és az urzolsav összetevők nagy mértékben hozzájárulnak a gyulladásgátló és az antioxidáns hatások fenntartásában. Az urzolsav egy jól meghatározott öregedésgátló hatóanyag, amely segit fenntartani a bőr egészségét és rugalmasságát.

ADAPTOGÉN

E növény egyik legfontosabb pozitiv hatása, amely klinikai vizsgálatok által is kimutatott: erős adaptogén tonik. Ebben az adaptogenikus akcióban azonositott kulcsfontosságú összetevők: az Ocimumoside A és B. Egy kontrollált klinikai vizsgálat placebóval bebizonyitotta, hogy azok, akik 6 hétig használták a Szent Bazsalikomot, a stressz tünetei ezen személyeknél 39%-al csökkent. Ugyanakkor, memória javulást is észleltek.

CUKORBETEGSÉG

Az Ocimum-ot  hagyományosan a cukorbetegség tüneteinek kezelésére használták. Tanulmányok kimutatták, hogy védi a lipideket a peroxidálástól, ami arra utal, hogy egy potenciális védőhatása van a diabetikus komplikácókban, köztük a diabetikus retinopátiában. Ugyanakkor, stimulálja a hasnyálmirigy inzulin felszabadulását.

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy fontos szerepet játszik mint adjuváns a cukorbetegségb kezelésében.

SZORONGÁS

Az anxiolitikus hatását számos tanulmányban kimutatták, beleértve az anxioliutikus hatását a szorongásban, amit az etanol felhasználásánaknak csökkenését okozza.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Szent Bazsalikom hasznos olyan személyek számára akik lemondanak az alkoholról.

Egy nepáli tanulmányban, amelyben részt vettek, csoportonként 35 személy, és azok a betegek akik generalizált szorongásos zavarban szenvednek, a Szent Bazslikommal való 60 napos kezelés után  a szorongásos állapot csökkenését, ugyanakkor a stressz és a depresszióval kapcsolatos érzelmek enyhitését is észlelték.

EMÉSZTŐ HATÁSA

A Szent Bazslikom hatékonysága kiterjed a májkárosodásra és a gyomorfekélyre, de hatásos a gyulladásos betegségek ellen is. A levelekből kivont illóolajak, az állatoknál védik a májat a szteatózistól és gyomorfekély ellen. Ugyanakkor fekély elleni és anti-szekréciós hatást mutattak ki a gyomor hámszövetében.

NEUROPROTEKTOR – IDEGRENDSZER ERŐSITŐ

Különböző antioxidáns hatással rendelkezik, melynek neuroprotektiv hatása van és segit a hidrogén-peroxid által okozott neuronális károsodás elleni küzdelemben.

A Provita Nutrition a Holy Basil (Szent Bazsalikom) terméket ajánlja Önnek, amely kapszulánként 500 mg-os koncentrációval rendelkezik.

A következő termékek is ajánljuk…

Hagyjon egy választ

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük